L’ayurveda és la ciència mèdica més antiga de la humanitat. Descobreix com funciona i quines són les principals eines terapèutiques
Ayurveda significa ciència de la vida. Aquest coneixement mil·lenari es troba contingut en els Vedes o llibres sagrats de l’Índia, i són el fruit de l’observació dels savis ayurvèdics (rishis) de la naturalesa. Recullen tècniques per a la cura integral de l’èsser humà, ajudant la persona sana a conservar la salut i, al malalt, a recuperar-la. Constitueix el tractat mèdic més antic de la humanitat.
La medicina ayurveda promou l’equilibri adequat de les energies del cos per reduir els processos de degeneració física i les malalties. La seva finalitat és conservar la salut del cos, ment i esperit.
Un dels fonaments de l’ayurveda és el concepte dels 5 elements. Segons l’ayurveda, al principi, del no-res, es van manifestar les vibracions del so om i llavors va aparèixer l’èter (espai), que en moure’s va crear l’aire. L’activitat de l’èter va produir fricció, generant calor i llum, i va sorgir el foc. Alguns elements de l’èter, per l’acció de l’aire i del foc, es van liquar i van produir aigua. L’aigua es va solidificar i va donar lloc a la terra, i llavors es van formar tots els cossos orgànics i inorgànics.
La funció dels elements de l’ayurveda
En tota la matèria de l’Univers existeixen els 5 elements: èter, aire, foc, aigua i terra. L’home és un microcosmos de la naturalesa, i els 5 elements estan presents en el cos humà. Així, en el nostre organisme hi ha espai (èter) com en la boca, el nas, els vasos sanguinis, les vies respiratòries; aire (moviment) com els batecs del cor, la circulació de la sang, els impulsos nerviosos, la respiració, els moviments digestius; el foc, a partir del metabolisme, la temperatura corporal, els processos del pensament, la digestió, la visió; l’aigua, en les secrecions dels sucs digestius, les glàndules saliveres, plasma, interior de les cèl·lules; i la terra, en les estructures sòlides com ossos, cartílags, ungles, músculs, pell.
Els 5 elements es relacionen també amb els sentits: oïda, tacte, vista, gust i olfacte:
- L’oïda es relaciona amb l’espai per transmetre el so i la parla.
- L’aire es vincula amb el tacte i el seu òrgan sensorial que és la pell.
- La vista, amb el foc que es manifesta com a llum, calor i color.
- El gust està relacionat amb l’aigua i els seu òrgan sensorial, la llengua.
- L’olfacte es vincula amb la terra, i el nas és el seu òrgan sensorial.
Tres constitucions
Els 5 elements bàsics es manifesten en el cos humà en 3 humors o doshas que constitueixen el que es denomina tridosha. Segons la ciència ayurvèdica, tots tenim en el nostre cos una combinació d’aquests 3 doshes: el principi vata que està associat a l’èter i a l’aire; el pitta que es vincula al foc i a l’aigua, i el kapha vinculat a la terra i a l’aigua. Aquestes 3 forces governen tots els fenòmens biològics, psicològics i patològics del cos.
La tridosha és el responsable de les preferències i necessitats de cada individu, i les diferents proporcions dels 5 elements que conviuen en cada organisme determinaran les constitucions d’aquests.
En el moment de la concepció s’estableix la pakruti, combinació única de les 3 doshes que conformen cada ésser humà. Encara que pot predominar un únic dosha, en la majoria de persones n’hi ha 2 de dominants i, en ocasions, n’hi ha 3. Així, poden existir les següents constitucions: vata, pitta, kapha, vata-pitta, pitta-kapha, kapha-vata, o vata-pitta-kapha.
De forma general, es podria definir la constitució amb les següents característiques:
-
Vata
- Prim, ràpid de moviments, pell seca, bruna i freda, cabell sec i escàs, ulls petits i secs.
- Tendència a l’estrenyiment, gana i digestió irregulars i somni irregular.
- Caràcter viu i entusiasta, excitable i d’humor canviant, impulsiu, tendència a la preocupació, rapidesa en captar informació nova, però també en oblidar-la.
- Es desequilibra amb l’estrès, la hiperactivitat, els excessos de menjar i beguda, l’excés de treball, el temps fred i ventós, saltar-se menjars, dormir poc, excés de menjar cru, fred o sec.
-
Pitta
- Estructura física mitjana, pell suau, greixosa, blanca, ulls aguts i penetrants, cabell suau, gras i tendència als cabells blancs prematurs.
- Bona gana, fins i tot excessiva, set, activitat física moderada, parla ben articulada, intel·lecte viu, tendència a la irritabilitat.
- Es desequilibra amb un estrès perllongat, excés de calor o sol, excés de menjars salats, grassos o picants, la dificultat d’expressar emocions.
-
Kapha
- Estructura forta, tendència a la sobrecàrrega, pell gruixuda, grassa, freda i pàl·lida, cabell abundant gruixut i gras, dents fortes, ulls grans i blaus.
- Gana i set escasses, digestió lenta, somni profund i despertar lent.
- És lent per a la informació nova, però reté bé. És tranquil i lent, té fortalesa física i resistència, i és tolerant i afectuós.
- Es desequilibra per la falta d’estímuls, el temps fred i humit, la dieta excessivament dolça, grassa o salada, dormir en excés (no li convé la migdiada) i la falta d’exercici.
Les eines terapèutiques de l’ayurveda
-
Tècnica de desintoxicació del cos i la ment o Panchakarma
Existeixen 5 tècniques diferents que consisteixen en administrar un laxant o purgant per eliminar l’excés de pitta, netejar la sang, el fetge, la melsa, l’intestí prim i les glàndules sudorípares. Igualment es pot recomanar un ènema mitjançant herbes i olis medicinals o medicaments a través de les fosses nasals per eliminar excés de kapha en oïdes, nas, ulls, gola. És molt útil també en cas de migranyes i neuràlgies. El nas és l’entrada al cervell i a la consciència, pel que serà de gran ajuda en els desordres que afecten les funcions cerebrals, sensorials i motores.
En general, prèviament a aplicar aquestes tècniques, es porta a terme una preparació o purvakarma del cos de neteja, mitjançant massatges amb olis i teràpies de suor, i una dieta.
-
La dieta, un dels pilars de l’ayurveda
La dieta equilibrada, segons l’ayurveda, ve determinada per l’experiència de les papil·les gustatives. L’ayurveda considera 6 sabors o rases: dolç, agre, salat, amarg, picant i astringent. Una dieta equilibrada haurà de contenir els 6 sabors en tots els menjars. D’aquests 6 sabors es deriven també els 5 elements.
- El sabor dolç posseeix els elements terra i aigua; l’agre, aigua i foc; el picant, foc i aire; l’amarg, aire i èter, i el sabor astringent, terra i aire.
- A més, els aliments proporcionen una sensació calenta o freda. D’una forma general, els sabors dolç, àcid i salat augmenten el kapha i redueixen el
- Els sabors agre, amarg i astringent augmenten el vata i redueixen el
- La dieta es confecciona en funció de la constitució individual, de l’estació de l’any, i segons el desequilibri dels doshes: kapha necessita menys menjar a la primavera que a l’hivern, vata digereix millor els menjars pesats a l’hivern, pitta necessita menjar fresc o temperat a l’estiu.
Hi ha altre regles ayurvèdiques d’una nutrició sana:
- S’aconsella omplir la meitat de la capacitat de l’estòmac amb aliments, un quart amb líquid i l’altre quart deixar-lo buit.
- No és aconsellable sadollar-se, no cal menjar sense gana ni beure si no se sent set. Tampoc cal prendre aliments entre menjars.
-
Massatge ayurvèdic, el més popular de l’ayurveda
A l’Índia és comú aplicar un massatge amb olis als bebès de del naixement, i és una pràctica que prossegueix tota la vida. Es converteix en una rutina familiar donar-se massatges al cos i al cap i practicar-se auto-massatges. N’hi ha de diversos tipus:
- Abhyanga: massatge en tot el cos amb olis calents, que s’utilitza per relaxar, alleujar problemes de vata, enfortir la musculatura o evitar contractures. És considerat un tractament rasayana o de rejoveniment, estimula tot el cos i nodreix la pell i tots els teixits del cos.
- Hrud Basti: aplicació d’oli medicat en la regió cardíaca, per calmar l’efecte del vata dosha, reforçar els músculs cardíacs i la circulació.
- Kati Basti: s’aplica l’oli medicat sobre la zona lumbosacra i és útil per a lumbàlgies, ciàtiques, hèrnia discal i dolor lumbosacre
- Udvartana: massatge amb aplicació de pólvores o pasta d’herbes en problemes d’obesitat, cel·lulitis, per millorar la circulació sanguínia i la qualitat de la pell.
- Shiro dhara: aplicació d’oli sobre el front, en el cap, en forma de flux continu d’oli escalfat. Molt beneficiós per millorar la concentració i la memòria, per al mal de cap, per als trastorns del somni, epilèpsia, estrès, depressió.
- Shiro abhyangam: és el massatge del cap amb oli. Cuida el cabell prevenint els cabells blancs i la caiguda del cabell, prevé el mal de cap, i facilita el somni.
- Karna Purana: aplicació d’oli a les oïdes per equilibrar el vata i en cas de brunzits a les oïdes.
-
Ioga i exercicis pranayama
Amb el ioga s’aprèn a utilitzar l’energia vital del cos i canalitzar-la adequadament. Empra el moviment, la respiració, la postura, la relaxació i la meditació. Per a cada constitució hi haurà unes asanes més adequades. Cada postura o asana té un efecte terapèutic concret:
- Postures dempeus: potencien el sistema muscular, circulatori, respiratori, digestiu, reproductiu, endocrí i nerviós.
- Postures invertides: equilibren el sistema endocrí i el metabolisme.
- Postures de torsió: milloren la respiració intercostal, alleugen els dolors d’esquena i milloren la digestió.
- Postures de flexió cap endavant: afavoreixen la circulació sanguínia, la digestió i calmen les emocions.
- Postures de flexió cap enrere: permeten la respiració profunda.
- Postures de flexió lateral: estimulen el fetge, l’estómac, la melsa i els ronyons.
Tecniques de pranayama: segons l’ayurveda, la fossa nasal dreta està relacionada amb el costat actiu i racional, i la fossa nasal esquerra amb el costat emocional. En respirar de forma alternativa per cada banda del nas, s’harmonitzen ambdós costats. Té un efecte tranquil·litzant del sistema nerviós. Aquest exercici és ideal per preparar-se per a la meditació.
-
Rutines saludables
Els tractats ayurvèdics recomanen uns hàbits de vida que s’adapten als canvis que comporta cada estació de l’any i proposen unes rutines estacionals que s’adaptaran a la constitució de cada individu.
-
Rejoveniment o rasayana
L’ayurveda disposa d’herbes capaces de rejovenir el cos, i d’aliments com mel, llet, ghee, amla. Però el concepte de rejovenir en ayurveda té un sentit més profund que l’estètic.
-
Fitoteràpia. Gemmes. Metalls
La farmacopea ayurvèdica contó una gran quantitat d’herbes, gemmes, metalls, i fins i tot colors per reequilibrar el cos. La major part d’aquests productes són utilitzats per estimular la curació del cos per si mateix, tractant la malaltia, no el símptoma.
Aprèn què pots descobrir tu mateix/ a de l’Ayurveda
Regularment realitzem diferents tallers o workshops en els estudis YogaOne, pots consultar més informació clicant aquí i també inscriure’t a la nostra newsletter per rebre totes les novetats.