El Jivamukti ioga és una pràctica físicament vigorosa i intel·lectualment estimulant que condueix a la consciència espiritual i significa alliberament en vida
El Jivamukti és un estil de ioga modern que va sorgir el 1984 en un dels estudis de ioga més coneguts de nova York. Els seus fundadors, David Life i Sharon Gannon, van fusionar els seus estudis de ashtanga ioga amb ensenyaments espirituals, posant especial èmfasi en la manera d’aplicar la filosofia del ioga a la vida diària.
Principis del mètode Jivamukti:
Shastra (o estudi de les escriptures sagrades): els Shastras són tractats sobre les doctrines contingudes en els Sutras, escrits pels grans mestres de les diferents línies de pensament del budisme mahayana.
Bhakti: el reconeixement que la realització de Déu és la meta de totes les pràctiques de ioga és un dels principis del ioga Jivamukti. Es fomenta la comprensió entre les religions i la tolerància cap a totes les formes de creences religioses i espirituals.
Ahimsa: és la pràctica de la no violència. Ahimsa també es pot definir com la compassió, i en el ioga sutra de Patanjali és el primer dels cinc yamas (normes que regeixen com es relaciona un iogui amb els altres i amb el món exterior). El mètode Jivamukti ensenya que la pràctica de ahumas no només s’estén a altres éssers humans sinó a tota la vida animal, i defensa el vegetarianisme ètic.
Nada: Nada ioga es centra en l’escolta interior, cants en sànscrit i recitació dels mantres. Es basa en la premissa que tot el que existeix, inclosos els éssers humans, es componen de les vibracions sonores, anomenades Nada.
Dhyana (o meditació): és la pràctica d’estar quiet, observar la pròpia ment i pensar. Té com a objectiu cessar la nostra identificació amb la ment i prendre consciència que som alguna cosa més que els nostres pensaments.
5 asanes fonamentals del Jivamukti ioga
- Virabhadrasana I (o guerrer I): els atributs físics del guerrer I són l’obertura del cor i l’elevació de l’esperit. Aixecar els braços i la mirada cap amunt és expressar gratitud i humilitat. Quan es practica amb un cor obert, es converteix en una oració amb tot el cos.
- Dhanurasana (o arc): la postura de l’arc té un efecte rejovenidor. Amb l’edat, tendim a arrodonir l’esquena i tancar el pit. La pràctica de postures que estenen la columna cap enrere redueix aquest procés obrint el pit i les espatlles. El resultat és un cos fort i flexible que pot romandre recte tot i l’edat.
- Ardha Matsyendrasana (mitjana torsió de columna): la llegenda explica que Shiva estava ensenyant ioga a la seva parella, Parvati, a prop del Ganges. Un petit peix en el riu els espiava amb interès. Com Parvati no prestava atenció, Shiva es va enfadar i va convertir el peix en el primer estudiant de ioga, denominant el Senyor dels Peixos. Alguns dels beneficis de les torsions són: nutrició dels discos invertebrats, millora de la circulació als òrgans interns, millora de la digestió…
- Salamba Sirsasana (postura sobre el cap): és la reina de totes les asanas. En invertir el flux de Prana, es pot conduir a l’autorealització. Tot el pes ha d’estar a la part superior del crani, la qual cosa permet l’estimulació cerebral. Com més temps s’està amb el cap prop del terra i lluny del cel, més es veu la realitat des d’un punt de vista diferent.
- Shavasana: és una de les asanas més valuoses de la pràctica del ioga. La columna vertebral torna al seu estat natural. La pelvis es relaxa. La freqüència respiratòria i cardíaca s’alenteix. Pot semblar una postura passiva però és una de les més difícils de dominar. Requereix molta pràctica posar la ment i el cos en un estat de profunda relaxació.
Practica el Jivamukti ioga a YogaOne
En els diferents centres YogaOne pots practicar classes de Jivamukti ioga impartides per professors especialment formats en aquest estil. Si vols, pots venir a provar una sessió gratuïta demanant la teva invitació aquí i consultar els horaris a la nostra pàgina web.